Frågor? Ring 08-609 00 60
Start | Plexiglas / Måttanpassade

Kanalplast

Kanalplast

Kanalplast är en speciell typ av plastskiva med många positiva egenskaper. Skivan tillverkas av extruderad polykarbonat, med extruderad menas att den gjuts genom att pressas genom en form för att få ett visst utseende.Kanalplast har tack vare sina materialegenskaper ett brett användningsområde. Skivorna är väderbeständiga och gulnar inte av solljus vilket gör dem perfekta att använda i diverse trädgårdsprojekt.

Kanalplast - Vi hjälper dig att hitta rätt!

Skivor av kanalplast levereras i en mängd olika standardlängder av oss på Brenter & Co. Vi har en komplett verkstad med alla maskiner som krävs för att kapa, fasa och såga i kanalplast, behöver du hjälp med ditt projekt så hör av dig, vi hjälper gärna till!
Kanalplast

Vanliga frågor om kanalplast

Vad är kanalplast?

Kanalplast är en skiva som tillverkas av polykarbonat, samma material som används vid tillverkning av t ex Plexiglas. Tillverkning sker genom att polykarbonat pressas genom en form vilket skapar lufttäta kanaler i skivan. Detta skapar i sin tur en isoleringsförmåga som gör att ljus kan släppas igenom och att värmen kan stanna under plastskivan. Kanalplastskivorna behandlas också med ett UV-skydd vid tillverkningen. UV-skyddet gör att polykarbonatet inte gulnar av solljuset.

Materialet är väldigt stöttåligt och lättarbetat. Kanalplast du köper av Brenter & Co är av hög kvalitet och håller mycket länge. Våra skivor är speciellt framtagna för det nordiska klimatet, det tål en rejäl mängd snö på vintern och klarar av snabba temperaturskillnader utan att mängder av kondens skapas. Alla våra produkter har 10 års garanti för produktionsfel och det bästa av allt, vår kanalplast är 100% återvinningsbar!

Vilken färg på kanalplast ska man ha?

Kanalplast förekommer oftast i klar/transparent, opalvit eller rökfärgad. Vilken färg du ska välja beror på hur mycket ljusinsläpp du vill ha. Klar kanalplast är nyansen du använder för att skapa ett högt ljusinsläpp i ett mörkt utrymme eller för att ge dina växter en stor mängd solljus. Trots högt ljusinsläpp bryts solstrålarna så det inte bländar. Opalvit kanalplast släpper inte igenom riktigt lika mycket ljus vilket är mer behagligt för ögonen. Rökfärgad kanalplast används för att begränsa ljusinsläppet men även av estetiska skäl då det ibland passar bättre med mörkt/svart.

Vilken tjocklek på kanalplast ska jag ha?

Kanalplast finns i tjocklekar från endast några millimeter upp till 55 millimeter. Vilken tjocklek du ska använda dig av bestäms av två faktorer:
  • Ljusinsläpp
  • Isoleringsförmåga
Desto tjockare kanalplast du använder desto mindre ljus släpps igenom. När det kommer till isoleringsförmåga är det tvärtom, desto tjockare skiva desto mer isolerar den. Isoleringsförmåga har standardiserats på byggmaterial med en kofficient som betecknas som U-värde. U-värdet beräknas enligt följande princip: W/m²·ºC. Ju lägre ett u-värde är desto större är isoleringsförmågan.

Om t ex en kanalplastskiva har ett u-värde motsvarande 2.5W/m²·ºC innebär det att skivan släpper igenom 2.5W per kvadratmeter per grad i temperaturskillnad mellan insida och utsida.

Vill du ge kanalplasten en isolerande förmåga så rekommenderar vi att du använder 16 millimeter eller tjockare. Behöver du hjälp med att hitta rätt produkt för just ditt projekt så hör av dig till oss så hjälper vi dig!

Hur kapar man kanalplast?

Det viktigaste du ska tänka på när du kapar kanalplast är att använda en fintandad sågklinga. En cirkelsåg är att föredra men det går också med en vanliga sticksåg. Försök att undvika en fogsvans då lämnar en ful sågyta.

När du sågar kanalplast så kan det vara bra med ett jämnt och fint underlag, några reglar över vanliga byggpallar går alldeles utmärkt. När du sågat klart så ta en dammsugare till hjälp för att få bort allt spån så det inte blir liggande i kanalerna efter montering.

Vad kostar kanalplast?

Priset på kanalplast beror på tjocklek och längden på skivan du vill köpa. Kanalplastskivor kostar från ca 250 kr (m²).